Svijet
279

Cameron: Srebrenica je najbolniji primjer šta mržnja može učiniti

Anadolija
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Premijer Velike Britanije David Cameron u izjavi povodom obilježavanja 18. godišnjice od genocida u Srebrenici kazao je da je Srebrenica najbolniji primjer šta mogu nekontrolisana mržnja, diskriminacija i zlo uraditi.

Podsjetivši da su snage bosanskih Srba predvođene Ratkom Mladićem na današnji dan zauzele Srebrenicu, a da je u narednim danima smrtno stradalo više od osam hiljada muškaraca i dječaka, Cameron je kazao da i dalje osjeti stravu i zgražanje prema ovom događaju.

Izrazivši saučešće svim porodicama stradalih Srebreničana, Cameron je naglasio važnost pamćenja historije i napomenuo da je ove godine vlada po prvi put u Londonu održala ceremoniju "Sjetimo se Srebrenice".

"U Bosni i Hercegovini su se mnogo stvari promijenile od 90-tih godina na ovamo. Nasilje više ne vreba kao crna sjena iznad glava ljudi. Ukoliko želi osigurati mjesto u EU i NATO i iskoristiti sve svoje potencijale, BiH mora još mnogo napredovati kako bi postala stabilna i prosperitetna država", smatra Cameron.

Naglasivši spremnost Britanije da pomogne BiH na njenom putu razvoja, Cameron je kazao da je najbolji put za obezbjeđenje stabilnosti i mira u toj zemlji, upravo, odavanje vječne počasti sjećanju na Srebrenicu.