Svijet
0

Cameron i Obama pozdravljaju "jedinstvene odnose" dvije zemlje

SRNA
David Cameron i Barack Obama
David Cameron i Barack Obama
Britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama opisali su odnose SAD i Britanije kao "jedinstvene i suštinske", uoči posjete premijera Washingtonu.

U zajedničkom članku za "Washington Post", dva lidera rekli su da "svijet računa na njihovu alijansu".

Tokom trodnevne posjete oni će razgovarati o "narednoj fazi tranzicije u Afganistanu", kao i o Iranu i nasilju u Siriji.

Cameron je prvi put zvanično posjetio SAD kao premijer u julu 2010. Ovaj najnoviji susret održava se uoči samita NATO-a i grupe G8.

U svom zajedničkom članku oni navode da je alijansa između SAD i Britanije "partnerstvo srca, vezano istorijom, tradicijom i zajedničkim vrijednostima".

"Ono što naš odnos čini specijalnim i posebnim, za naše zemlje i svijet, jeste da smo udruženi u mnogim poduhvatima. Računamo jedni na druge i svijet računa na našu alijansu", navodi se u članku.

Dva lidera dodaju da su trupe obje zemlje pokazale šta mogu postići kada ujedine snage, srca i umove i zašto je to posebna veza.
"Kao i generacije prije nas mi ćemo zadržati te odnose. Sa vjerom i povjerenjem nema toga što ne možemo da uradimo zajedno", navodi se u članku.

Kada je riječ o  Afganistanu, oni će razmotriti planove "da budu više podrška, a da Afganistanci preuzmu punu odgovornost za sigurnost2014".

Posjeta  se podudarila sa teškim vremenima za Afganistan nakon što je američki vojnik ubio 16 civila.

Obama i Cameron rekli su da su ponosni zbog uspjeha trupa u borbi protiv Al kaide, talibana i u obučavanju afganistanskih snaga, ali i ocijenili da će to biti teška misija, na što ukazuju posljednji događaji. 

Dva lidera su  osudila  "nasilje sirijskog režima protiv nevinih civila" i najavila  da će "stegnuti omču oko Assada i njegovih kohorti".

Analitičari kažu da će najvažnija tema razgovora Camerona i Obame biti Iran i rastuće tenzije sa Izraelom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje.
Od drugih tema očekuju se stanje globalne ekonomije i međunarodna pomoć.

"Prihvatamo našu odgovornost kao lidera u svijetu koja omogućava ljudima da žive dostojanstveno, u zdravlju i prosperitetu", navodi se u članku.

 Kameron, koji će biti u pratnji supruge Samante, bit će prvi strani lider koji će posjetiti predsjednički avion "Air Force One".

Oni će ovim avionom zajedno posjetiti Ohio gdje će gledati košarkašku utakmicu.