Svijet
1

Cameron: Eurozona mora da riješi probleme ili se raziđe

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron je danas poručio liderima eurozone da brzo riješe dužničke probleme ili su u opasnosti od raspada tog bloka kao posljedica krize u Grčkoj.

To su dosad najpesimističniji Cameronovi komentari o stanju dužničke krize u eurozoni i sigurno će razljutiti evropske lidere, koje je prošle godine neugodno iznenadilo odbijanje Britanije, koja nije članica zone eura, da usvoji novi fiskalni sporazum Evropske unije, prenijela je agencija AFP.

"Zona eura mora ili da riješi svoje probleme ili se suočava sa mogućim raspadom. To je izbor koji oni moraju da naprave i ne mogu još dugo da odlažu donošenje odluke", rekao je Cameron u britanskom parlamentu.

On je dodao da ''ukoliko eurozona želi da i dalje postoji u sadašnjem sastavu, mora da uspostavi odgovarajuću zaštitu od krize i da preduzme mjere da zaštiti najslabije članice bloka, ili će u suprotnom morati da zaključi kako je razlaz neminovan."

Strepnje da će Grčka morati da napusti eurozonu potresaju finansijska tržišta otkad su glasači u toj zemlji na izborima 6. maja uskratili povjerenje strankama koje su podržavale primjenu oštrih mjera štednje, dogovorenih u zamjenu za finansijsku pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.