Svijet
0

Cameron: Ako Assad nastavi s represijom, dobit će građanski rat

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron ocijenio je u srijedu na konferenciji za štampu u Washingtonu da će se sirijski predsjednik Bashar al-Aasad, ako nastavi s represijom, suočiti s građanskim ratom i revolucijom.

"Ono što želimo je najbrži put do zaustavljanja ubistava, to jest radije tranziciju nego revoluciju ili građanski rat. Ali ako Assad nastavi, posljedica će biti građanski rat i revolucija", izjavio je David Cameron dok je stajao pored Baracka Obame u Bijeloj kući.

"Mi moramo nastaviti s maksimalnim pritiskom da bi se pripremila ta tranzicija i raditi na postizanju istog cilja, posebno nove rezolucije Vijeća sigurnosti" UN-a, dodao je David Cameron, koji se nalazi u trodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Barack Obama je rekao da Assad treba otići bez obzira na sve. "Bashar al-Assad će napustiti vlast. Pitanje nije da li će je napustiti, već kada. I da bismo se pripremili za taj dan nastavit ćemo podržavati planove za podršku legitimnim težnjama sirijskog naroda", izjavio je američki predsjednik.