SAD
0

Bush upozorava Obamu na Iran i Sjevernu Koreju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mogućnost napada na američkom tlu je "najveća prijetnja" s kojom se može suočiti Barack Obama, upozorio je u ponedjeljak odlazeći predsjednik George W. Bush, koji upozorava svoga nasljednika i na Iran i Sjevernu Koreju.

"Najteža prijetnja s kojom će se suočiti budući američki predsjednik, kao i drugi predsjednici nakon njega, jeste napad na američkom tlu. Volio bih da mogu reći da to neće biti slučaj, ali još uvijek postoji neprijatelj koji želi zlo Amerikancima. To će biti najveća prijetnja", izjavio je Bush na konferenciji za štampu, vjerojatno zadnjoj, osam dana do predaje vlasti u Washingtonu.

Bush je također ocijenio da Iran i Sjeverna Koreja ostaju i dalje "opasni", izražavajući svoju zabrinutost zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

"Sjeverna Koreja je još uvijek problem. Američka obavještajna služba razmišlja da iznese obim problema koji ona predstavlja. Jedna od mojih zabrinutosti jeste što oni imaju nuklearni program visoko obogaćenog urana. Zbog toga je jako važno da se u pregovorima ušestero naglasi ozbiljna provjera programa", ocijenio je Bush, prenio je AFP.

"Iran je također velika prijetnja", dodao je on.

Vezano za situaciju u pojasu Gaze, Bush je ponovio da on jeste za "trajni prekid vatre", ali da je odgovornost na Hamasu, koji kontrolira palestinsku teritoriju.

"Ja jesam za trajni prekid vatre i definiciju trajnoga prekida vatre, ali je Hamas taj koji raketira Izrael. Na Hamasu je da napravi izbor", dodao je on.

Vezano za ekonomiju, Bush je rekao da je spreman zatražiti od Kongresa da deblokira drugu polovinu plana za dokapitalizaciju banaka, odnosno 350 milijardi dolara, ako Obama to od njega zatraži.

"Ne namjeravam napraviti zahtjev, osim ako Obama to specijalno od mene ne zatraži", rekao je Bush.