Svijet
0

Bush: Sjeverna Koreja i Iran ne bi trebale imati nuklearno oružje

NINA
Američki predsjednik George Bush izjavio je jučer, nakon susreta u Bratislavi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da su se Washington i Moskva složili da Iran i Sjeverna Koreja ne bi trebali imati nuklearno oružje.

"Složili smo se da Iran ne bi trebao imati nuklearno oružje. Cijenim to što je Putin pokazao razumijevanje za to pitanje. Imali smo vrlo konstruktivan dijalog o tome kako da ostvarimo taj zajednički cilj", rekao je Bush. "Složili smo se i da Sjeverna Koreja ne bi smjela imati nuklearno oružje", istaknuo je on i najavio nastavak suradnje Sjedinjenih Američkih Država i Ruske federacije po tom pitanju, u okviru multilateralnih pregovora o nuklearnom programu Pyongyanga.

Putin je potvrdio da Moskva i Washington imaju zajednički stav prema iranskoj i sjevernokorejskoj krizi, prenio je AFP. Bush je prije razgovora s Putinom izrazio nadu u pronalaženje diplomatskog rešenja za problem iranskog kontroverznog programa obogaćivanja uranija.

Predsjednik SAD-a je podsjetio da Njemačka, Velika Britanija i Francuska, koje pregovaraju s Teheranom, također smatraju da ta zemlja ne bi trebala raspolagati nuklearnim oružjem. "Važno je da imamo jedinstven stav po tom pitanju", ocijenio je američki predsjednik.

Bush je nakon razgovora s Putinom otputovao iz Bratislave za SAD, okončavši svoju četverodnevnu turneju po Evropi, čiji je cilj bio zbližavanje s evropskim saveznicima nakon mnogih nesuglasica oko rata u Iraku.