Svijet
0

Bush: Sjedinjene države su u ratu s "islamskim fašistima"

FENA
Američki predsjednik George Bush izjavio je u četvrtak kako je osujećena zavjera da se raznesu avioni iz Britanije prema Sjedinjenim Državama "gorki podsjetnik" da su Sjedinjene Države "u ratu s islamskim fašistima".

Bush je izjavio kako su Sjedinjene Države sigurnije nego prije napada od 11. septembra, ali da još nisu potpuno sigurne i kako bi bilo greška vjerovati da prijetnja više ne postoji, javio je Reuters.

Bush je pokrenuo globalni rat protiv terorizma u 2001. nakon napada otetim avionima na New York i Washington u kojima je ubijeno skoro 3.000 ljudi. Suočen s javnim nezadovoljstvom oko trogodišnjeg rata u Iraku, on često poručuje Amerikancima da je prijetnja i dalje prisutna.

Bush, koji je održao kratki govor u Green Bayu u Wisconsinu, izjsvio je kako je onemogućena urota "gorki podsjetnik da je ova zemlja u ratu s islamskim fašistimna koji će iskoristiti svako sredstvo da unište nas koji volimo slobodu, da naškode našoj zemlji".

Američka vlada pojačala je sigurnost u putničkim avionima i zabranila je u četvrtak svim putnicima koji sa sobom nose tečnost da ulaze u avione nakon što je Britanija saopćila da je onemogućila zavjeru.

Američki zvaničnici izjavili su kako je cilj bio da se raznesu avioni tokom leta. Dvojica zvaničnika izjavila su kako nije bilo nikakvih nagoviještaja da su napadi usmjereni protiv ijednog grada, ali kako je moguće da bi se oni mogli desiti tokom letova iznad većih američkih gradova.