Bivši predsjednik SAD-a
495

Bush: Putin je pokrenuo brutalnu i nepravednu invaziju na Irak, hoću reći Ukrajinu

S. M.
U nekim od svojih najopsežnijih javnih komentara o ruskoj invaziji na Ukrajinu od početka rata, bivši američki predsjednik George W. Bush u srijedu je usporedio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog sa Winstonom Churchillom, osuđujući pritom autokratski ruski režim.

"Način na koji zemlje provode izbore ukazuje na to kako se njihovi lideri ponašaju prema vlastitom narodu i kako se nacije ponašaju prema drugim nacijama", rekao je Bush, i dodao da to nigdje nije jasnije nego u Ukrajini.

Bush je istaknuo da je Zelenski, kojeg je opisao kao "kul mali dečko" i "Churchill 21. stoljeća" bio osnažen izbornim legitimitetom prije nego što je vodio za odbranu svoje zemlje od ruske invazije.

Bush je to komentiarisa tokom događaja u svom predsjedničkom centru na Southern Methodist University. Događaj je ispitao stanje demokratije i sigurnost američkih izbora u sjeni odbijanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da prizna gubitak od Joea Bidena, te pobune koja je uslijedila u američkom Kapitolu 6. januara, koja je imala za cilj poremetiti potvrdu Bidenova pobjeda.

No tijekom svog 10-minutnog govora, Bush je također napravio verbalnu pogrešku govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg je Bush primijetio da je brutalno ugušio narodno neslaganje i zatvorio političke protivnike.

"Rezultat je nepostojanje kontrole i ravnoteže u Rusiji i odluka jednog čovjeka da pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak", rekao je Bush prije nego što se trgnuo i ispravio. "Mislim, Ukrajinu."

Komentar je ostavio publiku u neugodnoj tišini. Zatim je Bush slegnuo ramenima i rekao ispod glasa: "Irak također."

Publika je prasnula u smijeh nakon što je Bush za grešku okrivio svoje godine - 75 godina.

Bush je nadzirao preventivnu invaziju na Irak 2003., koju su kritičari nazvali i brutalnom i neopravdanom. Više od 4000 američkih vojnika ubijeno je u ratu koji je uslijedio, zajedno s desecima tisuća iračkih civila.