Svijet
0

Bush predložio da Pearl Harbor bude nacionalni spomenik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush predložio je da se Pearl Harbor pretvori u nacionalni spomenik, ali se američka mornarica pita kakve bi to posljedice moglo imati po tu aktivnu mornaričku bazu.

Bush je naredio ministru odbrane Robertu Gatesu i ministru unutarnjih poslova Dirku Kempthorneu da procijene "mogućnost pružanja dodatnog priznanja i zaštite" historijskim lokacijama u Pearl Harboru i drugim mjestima na Pacifiku koja su imala važne uloge u Drugom svjetskom ratu, pišu novine Honolulu Advertiser, prenosi UPI.

"Pearl Harbor je dobro poznat kao mjesto napada carskog Japana 7. decembra 1941. On ima historijski značaj, ne samo kao mjesto japanskog napada nego i tokom čitavog Drugog svjetskog rata tokom kojeg je služio kao centralna baza naših pacifičkih pomorskih snaga", navodi Bush u memorandumu.

Memorandum traži od ministara da razmotre da li bi "svaka predložena akcija ograničila ministarstvo odbrane u vršenju svojih dužnosti i razne rodove vojske smještene i operativne na Pacifiku".

Akt antikviteta iz 1906. ovlašćuje predsjednika da proglašava historijska mjesta, historijske i prahistorijske strukture i ostale objekte od historijskog ili naučnog značaja kao nacionalne spomenike, pišu novine.