Svijet
0

Bush postao najnepopularniji američki predsjednik poslije Nixona

FENA
Rejting predsjednika Georgea W. Busha uoči govora o stanju nacije pao je na niži nivo od rejtinga bilo kojeg američkog predsjednika poslije Richarda Nixona 1974. godine, sudeći po anketi Washington Post-ABC News.

Šezdeset i pet posto ispitanika izjavilo je kako se ne slaže s načinom na koji Bush obavlja svoj posao, dok 33 posto odobrava. Taj rejting se podudario s najnižim u Bushovoj karijeri u anketi provedenoj u maju 2006. godine, prenosi Bloomberg.

Sedamdeset i pet posto Amerikanaca izjavilo je da je zemlja na pogrešnom kolosijeku, što predstavlja rast s 46 posto od ankete provedene u aprilu 2003. godine, mjesec dana nakon invazije na Irak. Većina ispitanih ovog mjeseca ne odobrava način na koji Bush vodi irački rat, borbu protiv terorizma ili ekonomiju.

Bush, koji će se obratiti naciji uoči sutrašnjeg zajedničkog zasjedanja Kongresa, suočit će se s brojnim članovima vlastite stranke koji ga krive za gubitak republikanske većinske kontrole nad Zastupničkim domom i Senatom na novembarskim izborima.

Portparol Bijele kuće Tony Snow izjavio je da će se Bushov govor o stanju nacije usmjeriti ka pitanjima poput iračkog rata, energetske nezavisnosti, zdravstvene zaštite, imigracije i obrazovanja.

Bush je također zabilježio najniži rejting u karijeri u anketi CNN-a. Šezdeset i tri posto ispitanika u toj anketi izjavilo je kako ne odobrava način na koji Bush obavlja predsjedničku dužnost, a 34 posto je izjavilo kako odobrava. Šezdeset posto nije odobravalo Bushov predsjednicki nastup, a 38 posto je odobravalo u anketi CNN-a u martu 2006.

Bush je dostigao najniži rejting od 28 posto u anketi CBS-a objavljenoj u ponedjeljak. Šezdeset i šest posto ispitanika u toj anketi usprotivilo se Bushovom slanju dodatnih 20.000 vojnika u Irak, a 75 posto je izjavilo kako rat ide loše. Pedeset posto izjavilo je da Kongres nije trebao odobriti novac za slanje 20.000 dodatnih vojnika.

Anketa CBS-a među 1.168 odraslih osoba provedena je telefonskim putem širom zemlje od 18. do 21. januara. Anketa ima marginu greške od plus ili minus tri posto.

Skoro dvije trećine ljudi u SAD-u ne podržava povećanje broja vojnika u Iraku ukoliko Kongres usvoji rezoluciju koja se protivi tome i ne vjeruje da će rat uspjeti, sudeći po anketi NBC News/Wall Street Journala. Anketari su ispitali 1.007 odraslih osoba od 17. do 20. januara a anketa ima marginu greške od plus ili minus od 3,1 posto.