Svijet
0

Bush ponovio podršku Al-Malikiju

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Američki predsjednik George Bush, nastojeći da pokaže kako još podržava iračkog premijera Nouri al-Malikija u srijedu mu je dao nove komplimente nazivajući ga "dobrim čovjekom, čovjekom koji ima težak posao".

"Ja ga podržavam", izjavio je Bush dan nakon što je priznao nezadovoljstvo nesposobnošću iračkog lidera da premosti političke podjele u svojoj zemlji.

"Nije na političarima u Washington D. C-ju da kažu da li će on ostati na svom položaju. Na iračkom je narodu da to odluči jer sada živi u demokratiji a ne u diktaturi", kazao je.

Bushova pohvala al-Malikija, umetnuta u posljednji minut u njegov govor konvenciji veterana stranih ratova, odvukla je pažnju s njegovih pokušaja da pridobije podršku ratu vežući današnju borbu protiv ekstremizma s ranijim sukobima u Japanu, Koreji i Vijetnamu, javio je AP.

Predsjednikov govor - i drugi zakazan za naredni utorak - imaju za cilj pripremiti pozornicu za ključni izvještaj narednog mjeseca o napretku u borbi i mjerama ka političkom pomirenju u Iraku. Demokrati u Kongresu i neki republikanci vrše pritisak na početak povlačenja američkih snaga.

U četvrtak će američke obavještajne službe objaviti novu procjenu u kojoj izražavaju sumnju u to da al-Malikijeva vlada može prevazići sektaške podijele ili ispuniti zadatke ka postizanju političkog jedinstva, javio je web site New York Timesa u srijedu navečer. Izvještaj se poziva na neidentifikovane zvaničnike.