Svijet
0

Bush ostavio zadaće Kongresu prije odlaska u Evropu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je, odlazeći na evropsku turneju u sklopu koje će posjetiti i Hrvatsku, pozvao Kongres da u njegovoj odsutnosti prihvati izmjene zakona o elektronskom prisluškivanju, saveznoj stambenoj upravi i ratificira ugovor o slobodnoj trgovini s Kolumbijom.

"Kongres treba prihvatiti reformu zakona FISA. Naši obavještajni profesionalci čekaju da im Kongres da potrebne alate za nadzor terorističkih komunikacija", rekao je Bush novinarima na južnom travnjaku Bijele kuće, prije leta helikopterom do zračne baze Andrews iz koje je otputovao u posjetu Ukrajini.

Bush je ponovno zatražio da Kongres prihvati retroaktivni imunitet od tužbi za telekomunikacijske kompanije koje omogućuju prisluškivanje građana, što je kamen smutnje u kongresnoj raspravi o tom zakonu.

On je također zatražio donošenje zakona o modernizaciji Savezne stambene uprave kako bi se pružila djelotvornija pomoć stotinama hiljada žrtava hipotekarnih kredita s promjenjivim kamatama, kojima zbog teškoća s otplatom prijeti ovrha nad kućama.

Istovremeno s Bushevim odlaskom u Evropu, američki ministar urbanizma i stanovanja Alphonso Jackson, koji je pod kaznenom istragom i pritiskom demokratskih kritičara, objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku, prenijela je Hina.

Jackson (62), jedan od afroameričkih ministara u Bushevoj administraciji, optuživan je da je namještao poslove prijateljima i pristašama, a FBI istražuje veze Jacksona i jednog njegovog prijatelja kojem je ministarstvo isplatilo 392.000 dolara kao građevinskom menadžeru u New Orleansu nakon uragana Katrina.

Bush je također pozvao Kongres, da "u interesu nacionalne sigurnosti" ratificira ugovor o slobodnoj trgovini s Kolumbijom, nazivajući tu zemlju "hrabrim američkim saveznikom u Južnoj Americi".

"To su sve vitalni prioriteti. Tražim od članova obiju stranaka da te važne zakonske akte što prije dostave na moj stol", poručio je Bush.

Američki predsjednik posjetit će Ukrajinu, Rumunjsku, Hrvatsku i Rusiju na sedmodnevnom putovanju u čijem je središtu NATO summit u Bukureštu od 2.-4. aprila.

U svojoj posljednjoj godini u Bijeloj kući, Bush će imati najveći broj putovanja u inostranstvo. U proteklih više od sedam godina boravio je na 23 velika putovanja, na kojima je posjetio ukupno 70-ak zemalja.

U siječnju je boravio u posjeti Bliskom istoku, u februaru u Africi, a do kraja godine očekuje ga još pet većih putovanja, od Evrope do Azije, ponovno Bliskog istoka i Južne Amerike.