Svijet
0

Bush: Nema kompromisa o roku za povlačenje trupa iz Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Bush je obnovio prijetnju vetom na zakonski prijedlog koji se tiče finansiranja rata u Iraku, a koji bi također uspostavio krajnji rok za povlačenje američkih trupa iz te zemlje.

Bush ističe da su sredstva za Irak očajnički potrebna. On je, međutim, dodao kako će blokirati svako nastojanje Kongresa za povlačenje trupa.

”Nema logike da političari u Washingtonu diktiraju proizvoljne rokove našim vojnim komandantima u ratnoj zoni šest hiljada milja odavde.“

Predstavnički dom je odobrio zakon kojim se predviđa obavezno povlačenje trupa najkasnije do 31. augusta 2008. godine. Senatska verzija tog zakona - o kojoj se još uvijek debatuje - predviđa neobavezujući krajnji rok do 31. marta 2008. godine.

Predsjednik Bush kaže da su obje te verzije neprihvatljive, mada osiguravaju milijarde dolara za vojne operacije u Afganistanu i Iraku. On tvrdi da demokrati silom nameću ovaj zakonski prijedlog zakonodavnom tijelu kako bi zabilježile politički poen, mada znaju da nemaju dvotrećinsku većinu potrebnu da se preinači njegov veto.

“Kongres i dalje radi na tim zakonskim prijedlozima. U međuvremenu, vrijeme teče za naše vojnike na terenu. Sredstva za naše snage u Iraku će početi da nestaju sredinom aprila. Članovi Kongresa moraju da prestanu da bilježe političke poene i počnu da osiguravaju vitalne fondove za naše trupe. “

Predsjednik naziva taj zakon najgorom vrstom kongresnog miješanja u vojnu strategiju - koja ima katastrofalne posljedice.

”Neki od njih vjeruju da odgađanjem finansiranja naših trupa, mogu da me primoraju da prihvatim nametanje restrikcija našim komandatima, što bi povlačenje i poraz učinili vjerovatnijim. To se neće dogoditi.“

Međutim, vodeći demokrat u Senatu - lider većine HarriyReed - također je čvrst u svom stavu. On kaže da predsjednik mora shvati koliko je Kongres ozbiljan povodom želje da se promijeni kurs u Iraku.

”On je predsjednik, a mi smo Kongres. Nadam se da će biti voljan da sarađuje s nama kako bismo pronašli formulacije koja bi obije strane privhatile.“

Predsjednik je iznio spomenute primjedbe na konferenciji rančera i drugih predstavnika stočarstva.