Svijet
0

Bush najavio veću američku pomoć u svjetskoj krizi s hranom

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je pozvao Kongres da odobri izdvajanje 770 milijuna dolara za programe pomoći u hrani siromašnim zemljama, te da izglasa prijedlog da se četvrtina te pomoći kupuje od poljoprivrednih proizvođača u zemljama u razvoju.

Ističući kako je značajan rast svjetskih cijena hrane i njegove posljedice u najsiromašnijim zemljama izazvao zabrinutost SAD-a, te podsjetivši da je administracija već osigurala 200 milijuna dolara pomoći, Bush je pozvao Kongres da osigura dodatna sredstva u tu svrhu.

"Mislim da treba još više učiniti i zato danas pozivam Kongres da osigura dodatnih 770 milijuna dolara za pomoć u hrani i razvojnim programima", rekao je Bush u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Naglasio je da će s tim sredstvima SAD osigurati gotovo jednu milijardu dolara za "jačanje globalne sigurnosti u hrani", te da će zajedno s postojećim programima pomoći u hrani SAD utrošiti gotovo pet milijardi dolara u 2008. i 2009. na borbu protiv gladi u svijetu.

Ističući kako je osim povećanja pomoći potrebna i transformacija načina na koji se ona pruža, Bush je pozvao Kongres da "što je prije moguće podrži prijedlog da se do 25 posto američke pomoći u hrani kupuje izravno od farmera u zemljama u razvoju", kako bi se pomogao razvoj lokalne poljoprivrede.

Također je najavio zalaganje SAD-a za zaključenje kruga pregovora iz Dohe, u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji treba dovesti do ograničenja ili uklanjanja poreznih i drugih barijera, kao i subvencija za poljoprivredne proizvode, te rezultirati smanjenjem cijena hrane.

Bush je pozvao na ukidanje ograničenja na izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemljama koje su ih uvele, kao i na ukidanje zabrane uvoza genetskih modificiranih žitarica (GMO).

"Pozivamo zemlje da uklone barijere za napredne usjeve, razvijene kroz biotehnologiju. Ti su usjevi sigurni, otporni na sušu i bolesti, i oni nose obećanje proizvodnje više hrane za više ljudi", naglasio je Bush.

Predsjednik Svjetske banke Amerikanac Robert Zoellick pozdravio je akciju pomoći SAD-a na ublažavanju svjetske krize s hranom.

"Toplo pozdravljam objavu predsjednika Busha i vodstvo SAD-a na tom kritičnom polju. Ta će sredstva pomoći da se osigura hrana za milijune ljudi koji se bore za preživljavanje dok cijene rastu", rekao je Zoellick u saopćenju, prenosi Hina, te pozvao druge da slijede primjer SAD-a.

Kombiniranjem najhitnije pomoći u hrani s podrškom poljoprivrednoj proizvodnji, te uz međunarodnu akciju na području trgovine, američki paket približava nas "integriranom međunarodnom odgovoru nužnom za stvaranje održivih rješenja", ocijenio je Zoellick.