Svijet
0

Bush još vjeruje da će postići sporazum između Izraela i Palestinaca

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak da je i dalje optimist u pogledu prilika za postizanje izraelsko-palestinskog mira do kraja njegova mandata u januaru 2009. godine.

Bush vjeruje u mirovni sporazum u preostalih deset mjeseci na funkciji predsjednika, iako američka državna tajnica Condolleeza Rice, na početku posjete regiji Bliskog istoka, u utorak nije uspjela uvjeriti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se vrati pregovorima s Izraelom.

Abbas je prekinuo sve veze s jevrejskom državom u nedjelju zbog nasilja u pojasu Gaze, u kome je poginulo 120 Palestinaca. On je na sastanku s tajnicom Rice u Ramallahu rekao da će pregovarati kada prestane agresija Izraela na Gazu.

"To je proces od dva koraka naprijed i jednog koraka nazad. Potrebno je samo osigurati da idemo samo jedan korak nazad", prenose izraelski mediji Bushovu izjavu nakon što se sastao u Bijeloj kući s jordanskim kraljem Abdulahom II, prenijele su agencije.

Bush smatra da je "deset mjeseci dug period i da ima puno vremena da se postigne sporazum". Uostalom, Condolleeza Rice vrši pritisak na izraelske i palestinske lidere da se vrate pregovaračkom stolu, istakao je američki predsjednik.

"Ja sam optimist da mogu završiti teške pregovore. Optimist sam kao što sam bio u Annapolisu", kazao je Bush, misleći na američki grad u kome su krajem novembra obnovljeni izraelsko-palestinski mirovni pregovori poslije sedam godina zastoja.

U međuvremenu je izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio da će se izraelske vojne akcije u pojasu Gaze nastaviti, pa čak i pojačati ako ne prestanu raketni napadi palestinskih ekstremista na jug Izraela.

Također je odbacio kritike kako Izrael koristi prekomjernu silu da zaustavi raketiranje svojih gradova i sela, naglasivši kako su odgovorni oni koji ispaljuju rakete.