Svijet
0

Bush: Jevrejska naselja prepreka mirovnim naporima

FENA
Američki predsjednik George W. Bush kazao je da je širenje jevrejskih naselja prepreka uspjehu obnovljenih mirovnih napora i pozvao Izrael da ispuni svoju obavezu i evakuira divlja naselja na Zapadnoj obali.

Bush je u četvrtak uvečer novinarima u Bijeloj kući kazao da će tokom svoje historijske posjete Bliskom istoku iduće sedmice razgovarati o širenju jevrejskih naselja i posljedicama tih poteza, prenijele su agencije.

On je dodao da je jedan od razloga njegovog odolaska na Bliski istok i ograničavanje utjecaja Irana u regiji. Naglasio je da je Iran i dalje opasnost iako su američke obavještajne službe izvijestile da je ta zemlja još 2003. godina zamrznula program razvoja nuklearnog oružja.

Američki predsjednik očekuje da čuje pitanja u vezi s takvim procjenama i namjerava podsjetiti "da zemlja koja može supendirati program može ga lako i ponovno početi".

Uz Izrael, koji će u srijedu biti prva stanica Bushove jednosedmične turneje, on će posjetiti Ramallah na Zapadnoj obali, Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Izraelski zvaničnici ističu da će se razgovori s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom usredotočiti na mirovne pregovore obnovljene na skupu u Annapolisu, u SAD-u, krajem novembra i ispitati načini kako da se ide naprijed ali da će se razgovarati i o Iranu.

U intervjuu za najtiražniji izraelski list Jediot Ahronot Bush je rekao da neće dozvoliti "stvaranje terorističke države na granici Izraela".

Predstojeća posjeta Izraelu je za Busha prva otkako je postao predsjednik 2001. godine. Bijela kuća je najavila da neće biti trilateralnog sastanka između njega Olmerta i Abbasa tokom te posjete.