Svijet
0

Bush i Blair suzdržani od čestitanja pobjedniku talijanskih izbora

FENA
Dok talijanski izborni zvaničnici pregledaju 43.000 spornih glasačkih listića, američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair suzdržavaju se od čestitki izbornom pobjedniku.

Oba lidera imaju dobre odnose s premijerom Silvijem Berlusconijem, koji je tijesnom većinom izgubio na izborima održanim u nedjelju i ponedjeljak od lidera lijevog centra Romana Prodija.

Prodi je, ipak, otvoreno kritizirao irački rat i Blairov stav prema Evropskoj uniji i izjavljivao kako namjerava staviti evropske interese ispred američkih, javile su u četvrtk novine "Times", prenosi UPI.

Bijela kuća je saopćila kako će sarađivati sa svakom vladom koja se oformi nakon izbora, ali da čeka na konačne rezultate. Blairov ured jednostavno je saopćio kako se nada saradnji s novim premijerom.

Prodijeva stranka pobijedila je na izborima za donji dom parlamenta s 25.000 glasova viška, a u četvrtak je bivši talijanski premijer i predssjednik Evropske komisije izjavio kako je uvjeren da njegova pobjeda neće biti poništena.

Ponovno prebrojavanje i razmatranje spornih glasačkih listića trebalo bi biti dovršeno do prve polovine iduće sedmice, navodi se u novinskom izvještaju.