Svijet
0

Bush i Berlusconi o odnosima dviju država

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i talijanski premijer Silvio Berlusconi insistirali su u ponedjeljak na jakim vezama koje spajaju SAD i Italiju, izbjegavajući javno govoriti o jakom porastu protivljenja ratu u Iraku i budućnosti trupa na terenu.

"Odnosi između Italije i SAD-a su jaki", rekao je američki predsjednik novinarima nakon susreta dvojice lidera u Bijeloj kući u ponedjeljak. On je posebno pozdravio "jak angažman" Berlusconija za "slobodu afganistanskog i iračkog naroda".

"Na ličnom planu, veoma se divim liderstvu predsjednika Busha", rekao je talijanski premijer.

Dvojica dužnosnika su se zadovoljila kratkim izjavama pred kamerama i nisu prihvatili pitanja novinara, kao što je to uobičajeno kada američki predsjednik prima stranog dužnosnika.

"Ponosni smo što smo na strani našeg američkog saveznika u širenju granica demokratije i slobode u svijetu kako bi se došlo do mira", dodao je talijanski premijer.

"Lijepo je ponovno primiti u posjetu u Ovalnom uredu Bijele kuće mog prijatelja", rekao je Bush. "Kažem, 'mog prijatelja', jer se viđamo mnogo i jako cijenim vaše mišljenje i vaše savjete", dodao je američki predsjednik obraćajući se Berlusconiju.

Ovaj susret uslijedio je neposredno nakon izjava šefa talijanske vlade na talijanskoj televiziji, koji je rekao da je "u nekoliko navrata pokušao ubijediti Busha da ne ratuje u Iraku".

Berlusconi, čija je vlada rasporedila oko 3.000 vojnika u Iraku i pored protivljenje talijanskog javnog mnijenja, dodao je da je zaključio da je ipak "trebalo izbjeći vojnu akciju".