Svijet
0

Bush: Dopuštanje nuklearnog oružja Iranu je neoprostivo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak će poručiti izraelskom parlamentu kako bi dopuštanje Iranu da nabavi nuklearno oružje bilo "neoprostiva izdaja budućih generacija".

"Amerika stoji uz vas u čvrstom protivljenju iranskim nuklerarnim ambicijama", poručit će Bush izraelskim poslanicima drugog dana svoje posjete jevrejskoj državi, sudeći po kopiji njegovog govora koji će održati tokom dana, javio je Reuters.

Bush je u srijedu navečer u Jerusalemu na proslavi 60. godišnjice izraelsko-američkog prijateljstva u sklopu Međunarodne konferencije koja je posvećena budućnosti svijeta, države Izrael i jevrejskog naroda izjavio da su SAD i Izrael najstariji i najveći prijatelji na svijetu.

Izraelski predsjednik Shimon Peres izrazio je duboku zahvalnost SAD-u za podršku Izraelu od njegova osnutka 1948. Podsjetio je da je tadašnji predsjednik Harry Truman bio prvi državnik koji je priznao Izrael.

"Bez vaše podrške cilj stvaranja države Izrael bio bi skoro nemoguć", rekao je Peres. On je spomenuo zasluge svih poslijeratnih američkih predsjednika i rekao da je američko-izraelsko prijateljstvo vrhunac doživjelo s predsjednikom Bushom i da je ono potvrđeno u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Izrael je, uz moralnu i finansijsku pomoć SAD-a, uspio izgraditi demokratiju, moderno gospodarstvo, jaku vojsku, rekao je Peres. Odao je priznanje predsjedniku Bushu i SAD-u kao predvodniku slobodnog svijeta i demokratije.

Izraelski premijer Ehud Olmert također je izrekao ode SAD-u i predsjedniku Bushu nazvavši ga "velikim liderom, prijateljem, izvorom nadahnuća", te dodao "ponosni smo što smo s vama u našem vječnom glavnom gradu Jeruzalemu".

Olmert se osvrnuo i na pregovore s Palestincima i rekao da je ostvaren napredak te izrazio nadu da će pregovori o postizanju mirovnog sporazuma napredovati u skladu s planom iz Annapolisa i da će sporazum biti zaključen do kraja ove godine.

I Olmert je naglasio da SAD ostaju najveći i najpouzdaniji saveznik Izraela.

Predsjednik Bush je čestitao Izraelu 60. godišnjicu osnutka i podsjetio na put izraelske države do demokracije, razvijenog gospodarstva te naglasio da su SAD i Izrael "najstariji i najbolji prijatelji na svijetu". Bush je uz ostalo rekao da je "put slobode i demokratije najbolji put u borbi protiv tiranije i terorizma".

"Vjerujem u dan kad će svako dijete na Bliskom istoku živjeti u miru i slobodi", rekao je Bush pozdravljen burnim aplauzom prisutnih.