Ništa od isporuke
27

Bugarski predsjednik blokirao slanje transportera Ukrajini: "Naši životi su prioritet"

B. H.
Transporteri BTR-60 (Foto: Wikicommons)
Transporteri BTR-60 (Foto: Wikicommons)
Bugarski predsjednik Rumen Radev stavio je veto na sporazum o donaciji viška oklopnih transportera bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajini.

Bugarski parlament je odluku odobrio odobrio 22. novembra.

"Oklopni transporteri koji trebaju biti isporučeni Ukrajini mogli bi se koristiti za zaštitu bugarske granice i pomoć stanovništvu u slučaju katastrofa i nesreća. Život i zdravlje bugarskih građana trebali bi biti glavni prioritet", kazao je Radev vraćajući sporazum parlamentu na ponovno razmatranje.

Ranije su zastupnici odobrili sporazum između bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova i ukrajinskog ministarstva odbrane o besplatnoj nabavci oklopnih transportera.

Za ustupanje transportera glasala su 152 zastupnika vladajuće većine, dok je protiv bilo 57 zastupnika opozicionih stranaka.

Ukrajinska strana trebala je dobiti oklopna transportna vozila opremljena naoružanjem koje bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova ne koristi, a sastoji se od ukupno oko 100 oklopnih transportera, kao i rezervne dijelove. Tačan broj transportera koje su trebale biti isporučene je tajan.