Svijet
1

Bugarska: Glavni trgovac kokaina protjeran u Italiju

FENA
Bugarska je protjerala osumnjičenog šefa mreže trgovine kokaina u Italiju, gdje bi trebalo da mu se sudi zbog uvoza droge iz Latinske Amerike za kalabrijsku mafiju N'drangheta, saopćile su u petak bugarske vlasti.

Četrdesetsedmogodišnji Evelin Banev, zvani Brendo, izručen je italijanskim snagama reda u četvrtak navečer, s još jednim osumnjičenim pripadnikom mreže, preciziralo je ministarstvo unutarnjih poslova u saopćenju.

"Još pet pripadnika iste kriminalne grupe je već protjerano u Italiju krajem juna i polovinom jula", dodalo je ministarstvo.

Italijanske vlasti su ih sve optužile da su pripadali jednoj međunarodnoj grupi koja je transportovala 40 tona droge iz Latinske Amerike u Evropu između 2004. i 2007. godine.

N'drangheta je također umiješana u ovu trgovinu, prema rezultatima jedne istrage koju je prije pet godine provela italijanska policija, a završena je u maju.

Istraga je ustanovila da je jedna kriminalna bugarska banda sa sjedištem u Milanu na (sjeveru Italije) i Alicanteu (jugoistoku Španije), snabdijevala N'dranghetu kokainom uvezenim iz Latinske Amerike.

Droga je transportovana avionom ili italijanskim brodovima koje je plaćao Evelin Banev.

Kokain je bio uskladišten u depoima na Balearskim otocima (u Španiji), a zatim transportovan u Italiju i druge evropske zemlje.

U maju su 15 Bugara, 12 Italijana, jedan Slovenac, jedan Rumun i jedan Gruzijac, uhapšeni u toku opsežne policijske operacije.