Svijet
0

Budžet Španije za ovu godinu manji za 27 milijardi eura

SRNA
Španija je saopštila da će ovogodišnji budžet biti umanjen za 27 milijardi eura, što je dio najtežih mjera štednje u istoriji ove zemlje.

U promjene će spadati zamrzavanje plata radnicima u javnom sektoru i smanjenje budžeta u službama za 16,9 posto.

Španska vlada ističe da će ove godine prikupiti 12,3 milijardi eura, te da će biti povećan i porez većim kompanijama.

Zamjenik španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria  rekla je da je zemlja u "ekstremnoj situaciji".

"Naš glavni prioritet je sređivanje državnih računa", istakla je ona.

Ministar za energetiku Jose Manuel Sorija rekao je da će cijene električne energije od 1. aprila biti povećane za sedam posto.

Španska policija sukobila se juče sa demonstrantima nakon generalnog štrajka protiv reformi tržišta rada čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti. Do sukoba je došlo nakon što je više stotina hiljada Španaca izašlo na ulice Barcelone i drugih gradova.
Sindikati su saopštili da se oko 800.000 ljudi pridružilo protestima u Barseloni, dok policija tvrdi da je riječ o 80.000 osoba.

Demonstranti su razbijali prozore i palili kante sa smećem. Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Sindikati navode da se u Madridu okupilo oko 900.000 demonstranata.

Štrajk je doveo do poremećaja u željezničkom i drumskom saobraćaju, kao i u avio-transportu. Španija, koja ima najviši nivo nezaposlenosti u Evropi, pod velikim je pritiskom lidera evrozone da smanji deficit.

Stopa nezaposlenosti u Španiji najviša je u EU sa 24 posto, a skoro polovina populacije mlađe od 25 godina nije zaposlena.