Svijet
2

Budući šef NSA namjerava i dalje prikupljati telefonske podatke

FENA
Michael Rogers, budući šef NSA
Michael Rogers, budući šef NSA
Kandidat kojeg je američki predsjednik Barack Obama izabrao za rukovođenje Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA) objasnio je u utorak kako želi više transparentnosti u akcijama američke obvještajne agencije, ali je ocijenio "vitalnim" da se nastavi prikupljanje podataka iz telefonskih poziva.

Ako to potvrdi Senat, viceadmiral Michael Rogers će zamijeniti generala Keitha Alexandera koji odlazi u penziju u trenutku kad je NSA na udaru kritika zbog obima njegovih programa prikupljanja obavještenja o privatnim životima Amerikanaca, što je otkrio bivši savjetnik NSA Edward Snowden.

Pred komisijom vojnih snaga koja ga je saslušavala, viceadmiral Rogers je kazao kako želi da istakne "transparenost" u aktivnostima Agencije.

Ali, isto tako se založio da obavještajnim službama ostane mogućnost da dobivaju podatke iz telefonskih poziva.

"Od vitalnog je interesa da budemo u mogućnosti brzo ispitati telefonske komunikacije povezane s teroristima kako bi se utvrdilo da li postoji neka mreža", kazao je viceadmiral.

"Treba da djelujemo tako da se poštuju procedure. I kada napravimo grešku, ako ne poštujemo procedure, moramo otvoreno izložiti koji su razlozi za to", objasnio je on.

Michael Rogers trenutno rukovodi aktivnostima američke mornarice u cyber prostoru, nakon što je bio na čelu obavještajne sekcije međuarmijskog zapovjedništva.

NSA