Svijet
0

Bruxelles izdvojio 10 miliona eura za pomoć Libiji

FENA
Kristalina Georgijeva
Kristalina Georgijeva
Evropska komisija je u srijedu izdvojila deset miliona eura za pomoć osobama koje je pogodio sukob u Libiji i za evakuaciju stranaca blokiranih u opkoljenom gradu Misrati.

"Koncentrisali smo napore na situaciju u Misrati. Evropa će poduzeti sve da nastavi s humanitarnom akcijom i odgovori na hitne potrebe civilnog stanovništva", objasnila je povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

Hiljade stranaca porijeklom iz subsaharske Afrike blokirane su u libijskoj luci Misrata, pobunjeničkom uporištu udaljenom 200 kilometara od Tripolija, koje već 50 dana drže pod opsadom Gaddafijevi ljudi i gdje 300.000 stanovnika ima velike humanitarne probleme.

"Najbolja humanitarna usluga koju možemo ponuditi sastoji se u tome da te ljude vratimo kući, brzo i sigurno", kazala je Georgijeva.

Libijski Crveni križ je procijenio da ima između 6.000 i 7.000 izbjeglica porijeklom iz Čada, Egipta, Sudana i drugih zemalja. Jedan evropski izvor spominje 12.000 izbjeglica.

Evropska komisija je 11. marta već izdvojila 30 miliona eura humanitarne pomoći osobama ugroženim zbog sukoba u Libiji. Ova suma je omogućila podizanje tranzitnih kampova na granici između Tunisa i Egipta.

Planirano je 96 miliona eura evropske pomoći Libiji.