Svijet
0

Bruxelles: Frattini primio slovenske "izbrisane"

FENA
Europski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini primio je u srijedu navečer izaslanstvo "izbrisanih" iz Slovenije koji predstavljaju nešto više od 16 000 neslovenaca koji su u toj zemlji 1992. godine ostali bez slovenskog državljanstva i domicila, a oni su mu predali predstavku koju su u vezi sa svojim slučajem nedavno dali Europskom sudu za ljudska prava.

"Povjerenik ih je pažljivo saslušao, a svoju izjavu o tome dat će nakon što temeljito analizira njihova pojašnjenja i kolektivnu tužbu koju su uložili na Europskom sudu za ljudska prava", saopćio je nakon susreta Frattinijev ured, javlja Hina.

Predstavnici "izbrisanih" nakon trodnevnog putovanja po Italiji, Francuskoj i Belgiji, gdje su sa tim pitanjem upoznali predstavnike nevladinih organizacija, u Bruxellesu se u srijedu sastali i s članovima Europskog parlamenta.

Predstavnik inicijative "izbrisanih" Aleksandar Todorović izjavio je da je cilj njihova putovanja bio upozoriti Europsku uniju na potrebu da se "izbrisanima" vrate prava koja su im bila oduzeta prije 16 godina.

Talijanski aktivisti koji su pratili izbrisane izjavili su da bi Slovenija taj problem morala riješiti do početka 2008. godine, kad preuzima predsjedavanje Europskom unijom.

Europski parlamentarac iz Slovenije, inače član Slovenske demokratske stranke kojoj pripada i slovenski premijer Janez Janša, izjavio je da slovenska vlada to pitanje želi riješiti ustavnim zakonom koji je na uvid dala oporbenim strankama još prošle godine, ali se one s njime nisu složile.

Nekadašnji sudac slovenskog ustavnog suda Matevž Krivic rekao je da je pokušaj da se pitanje izbrisanih riješi ustavnim zakonom pokušaj zaobilaženja dviju presuda slovenskog ustavnog suda prema kojima je "izbrisanima" potrebno vratiti slovenski domicil i prava jer je ustanovljeno da je odluka o njihovu brisanju iz registra stalnog stanovništva, na osnovi čega su izgubili ranija prava, bila donesena bez zakonske osnove.