Italija
0

Brod sa 760 migranata iz sjeverne Afrike stigao na Lampedusu

FENA
Brod koji je prevozio 760 osoba, većinom iz subsaharske Afrike, u utorak je iz Libije doplovio do južnog talijanskog ostrva Lampedusa, saopćile su vlasti, dok je sjevernoafrička imigracijska kriza u toku.

To je jedna od najvećih grupa migranata koje su u više godine doputovale na ostrvo, smješteno približno na pola puta između Sicilije i Tunisa, i u središtu je imigracijske krize izazvane nemirima u sjevernoj Africi, prenosi Reuters.

Oko 25.000 ilegalnih migranata, uglavnom iz Tunisa, stiglo je na Lampedusu i drug južna ostrva od početka godine, kada je nekada strogo kontrolisana granica "nestala" u haosu koji je izbio u regiji.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ovom je mjesecu najavio da će "očistiti" ostrvo, čije je stanovništvo (5.000 stanovnika), povremeno višestruko nadmašivano brojem migranata koji su spavali u improviziranim kampovima sa šatorima smještenim na obroncima brda i na plažama.

Na stotine dolazaka uslijedilo je nakon što su migranti prebačeni s ostrva u prijemne centre za izbjeglice na talijanskom kopnu.

Medicinska humanitarna grupa Ljekari bez granica navodi u saopćenju da je većina imigranata koji su stigli u utorak u teškom stanju nakon trodnevnog puta koji je počeo iz nepoznate destinacije kod Tripolija.

Među 769 osoba bile su 63 žene, od kojih su većina trudnice, i sedmero djece.

"Migranti, od kojih je ogromna većina bila iz subsaharske Afrike, pokazivali su simptome hipotermije, šoka i teške iscrpljenosti uslijed teških uslova putovanja", navodi se u saopćenju.

Opasnosti putovanja iz Libije surovo su ilustrirane u ovom mjesecu kada se grupa od oko 250 osoba utopilo nakon što se njihov pretrpani brod prevrnuo i potonuo u malteškim vodama.

Talijanske vlasti postigle su sporazum s Tunisom u pokušaju da zaustave priliv ilegalnih migranata iz Tunisa, od kojih su većina mlade osobe koji traže posao u Francuskoj.

Zvaničnici su još duboko zabrinuti da bi moglo doći do novog priliva izbjeglica koji pokušavaju pobjeći pred borbama u Libiji.