Putovanja porodice Obama
0

Broadway pa Pariz - ko će sve to platiti?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komentator dnevnika Boston Globe Joseph Williams ukazuje na, kako tvrdi, sve veću rastrošnost porodice Obama, prenosi VoA u petak.

Prošlu subotnju večer Barack i Michelle Obama proveli su na Manhattanu – bili su na pozorišnoj predstavi na Broadwayu, a potom su otišli na večeru. Cijena njihovog izlaska je oko 30 hiljada dolara, najviše zbog korištenja službenih aviona i helikoptera.

Ovaj vikend porodica Obama provodi u Parizu – uz prvu damu Michelle Obama, u Francusku dolaze i dvije predsjednikove kćeri te njegova punica. Predsjednik se vraća u nedjelju u Washington, no ostatak porodice ostaje još nekoliko dana u glavnom gradu Francuske, piše Boston Globe.

Usred ekonomske krize, je li ovakvo trošenje novca - dobrim dijelom novca poreznih obveznika - pametno?

Leslie Page iz organizacije koja se zove Građani protiv državne rastrošnosti kaže da predsjedniku niko ne zamjera neke od privilegija koje prate njegov naporni posao, no javnost ipak želi da troškovi budu transparentni.

Sumnjam da će troškovi puta u Pariz ikad biti objavljeni – kaže Leslie Page.

Bijela kuća je saopćila da će prva dama pratiti predsjednika na proslavi 65. godišnjice iskrcavanja u Normandiju, u subotu, ali da je ostatak boravka u Parizu privatne naravi.

Predsjednik iz svog džepa nadoknađuje sve svoje troškove i troškove svoje porodice koji nisu dio službenog boravka u Francuskoj – objavila je Bijela kuća.

Međutim, nije praksa da se objavljuje popis privatnih troškova predsjednika i njegove porodice, tako da vjerojatno nikad nećemo znati koliko je tačno koštao izlet u Pariz i ko je šta platio – piše komentator Boston Globea.