Meksički zaljev
0

British Petroleum zatvara oštećeni izvor

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska naftna kompanija British Petroleum priprema se da spusti napravu za zatvaranje pukotine na izvoru iz kojeg ističe nafta i to je druga faza njihovog novog pokušaja da spriječe dalje oticanje "crnog zlata" u Meksički zaljev.

Direktor British Petroleuma Tony Hayward rekao je da će rezultati napora da se zatvori pukotina biti poznati tokom dana.

Tokom prve faze ovih napora, roboti su uspjeli da isijeku cijev iz koje ističe nafta.

Inžinjeri ove kompanije su, upravljajući robotima ispod morske površine, uspjeli da odsijeku cijev.

Sada bi trebalo da se postavi poklopac preko presjeka i time se zaustavi dalje oticanje nafte. Napori za zatvaranje oštećenog izvora usmjereni su na to da se zaustavi dalje isticanje nafte dok ne budu okončani radovi na druga dva otpuštajuća izvora, a što se očekuje u avgustu, što bi trebalo da bude mnogo trajnije rješenje problema.

Kompanija je izrazila nadu da će uspjeti da pokupi svu naftu sa površine mora iznad izvora.

Međutim, Hayward je priznao da ono što sada inžinjeri rade nije nikada prije isprobano i da ima mnogo izazova.
"Naš zadatak je da zadržimo isticanje nafte, uklonimo izvor i što je najvažnije, očistimo naftu, odbranimo obalu te da očistimo one dijelove obale do kojih je nafta došla i da situaciju vratimo u prvobitno stanje", rekao je Hayward. 

Američki predsjednik Barack Obama  je, u međuvremenu, rekao da od British Petroleuma nije vidio "brz odgovor kakav je želio."

On će danas posjetiti Meksički zaljev i to je njegov treći dolazak u spornu oblast od pojave naftne mrlje prije šest sedmica.

Bijela kuća se nalazi pod pritiskom da pokaže da administracija pod kontrolom drži odgovor na krizu i napore za čišćenje nafte. 

Američka vlada najavila je da će British Petroleumu ispostaviti račun u iznosu od 69 miliona dolara za troškove nastale njihovim odgovorom na pojavu naftne mrlje.