Djevojčice čuva policija
2

Britansku porodicu likvidirao plaćenik zbog svađe oko novca?

Klix.ba
Policija na mjestu zločina (Foto: Arhiv/AFP)
Policija na mjestu zločina (Foto: Arhiv/AFP)
Još uvijek nije poznat motiv stravičnog ubistva britanske porodice i bicikliste kod jezera Annecy u francuskim Alpama, no prema nekim navodima jedan od mogućih razloga jeste spor zbog novca, odnosno imovine, između dvojice braće.

Policija smatra da je 50-godišnjeg Saada al-Hillija, njegovu suprugu Iqbalu, njenu 77-godišnju majku i biciklistu Sylvaina Molliera, za kojeg se pretpostavlja da je bio svjedok, smaknuo profesionalac.

Podsjetimo, britanska porodica, porijeklom iz Iraka, pogubljena je tokom odmora u Francuskoj. Preživjele su dvije sestre - sedmogodišnja Zainab koja je teško ranjena i četverogodišnja Zeena koja se osam sati skrivala ispod tijela mrtve majke.

Jedan od prvih tragova u istrazi je navodni spor između ubijenog Saada al-Hillija i njegovog brata oko novca.

"Sve ukazuje na to da je postojao spor između dvojice braće zbog novca", kazao je istražitelj Eric Maillaud, dodavši da su tu informaciju dobili od britanske policije.

Prema još nepotvrđenim informacijama, braća su se godinama svađala zbog naslijedstva, odnosno zbog imovine u Francuskoj, Švicarskoj, Španiji i u Iraku.

Maillaud je kazao za BBC da će brat ubijenog uskoro biti ispitan i da prate svaki trag koji imaju.

Policija se također nada da će uskoro moći ispitati četverogodišnju djevojčicu koja je preživjela egzekuciju skrivajući se ispod tijela mrtve majke. Njena sedmogodišnja sestra smještena je u bolnici u Grenobleu i nalazi se u vještačkoj komi jer ima povrede glave. Obje djevojčice, iako nisu smještene u iste bolnice, su pod nadzorom policije.

Policija pretpostavlja da je ubistva izvršio profesionalac s obzirom na to da su žrtve upucane u glavu. U ubistvima je korišten automatski pištolj, a ubica je ciljano pucao u svaku žrtvu, a ne nasumice po automobilu.

Policija je istakla da je moguće da su djevojčice namjerno ostavljene u životu.

Inače, poznanici i prijatelji tvrde da su Saad al-Hilli i njegova porodica bili "divni ljudi koji su početkom 1970-ih doselili iz Iraka u Veliku Britaniju".

"Saad al-Hilli nije bio osoba koja je stvarala sebi neprijatelje, a jako je bio posvećen porodici", kazao je neimenovani prijatelj porodice za BBC.

U pucnjavi je ubijen 45-godišnji biciklista Sylvain Mollier koji je, najvjerovatnije, slučajno naišao i bio svjedok masakra te ga je ubica smaknuo.