The Guardian
0

Britansko-francuski savjetnički tim odlazi u Libiju

FENA
William Hague
William Hague
Najavljeno upućivanje zajedničkog britansko-francuskog tima vojnih savjetnika u Benghazi, glavno uporište libijskih pobunjenika, potez je koji će vjerojatno dovesti do optužbi za deformiranje misije NATO-a u Libiji, ocjenjuje u utorak britanski list The Guardian u online izdanju.

Britansko-francuska ekipa s 20-ak članova savjetovat će pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama. Kao naznaka ozbiljnosti poteza, tim će voditi zajednički stožer, doznaje Guardian.

Dužnosnici ističu da je tim sastavljen od savjetnika, a ne instruktora, te da oni neće biti uključeni u obuku ili naoružavanje pobunjenika, odnosno u planiranje vojnih operacija. Nema planova da tim ide u Misratu, dodali su dužnosnici.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da će savjetnički tim "omogućiti Velikoj Britaniji nadogradnju na poslu koji je već obavljen sa savjetima i podršci Nacionalnom tranzicijskom vijeću (NTC), u tome kako bolje zaštititi civile".

"Oni će savjetovati NTC o tome kako unaprijediti vojnu organizacijsku strukturu, komunikacije i logistiku, uključujući kako najbolje raspodijeliti pomoć i isporučiti humanitarnu medicinsku pomoć", rekao je Hague, dodajući da će britanski dio tima činiti "iskusni vojni oficiri".

David Davies, bivši član konzervativne vlade, zatražio je da parlament raspravi o promjeni misije u Libiji.

"Puno ljudi će to vidjeti kao deformiranje misije, neki od nas kao neizbježan ishod", rekao je on.

Uticajni član Liberalno-demokratske stranke Sir Menzies Campbell, upozorio je na mogućnost da Britanija zaglibi u Libiji, slično kao i SAD u Vijetnamu.

"Slanje savjetnika uz ograničenu namjenu vjerojatno je u skladu s odredbama Rezolucije 1973., ali se ne smije gledati kao prvi stadij daljnjeg vojnog razmještanja. Vijetnam je počeo s time da je američki predsjednik poslao vojne savjetnike. Moramo nastaviti s oprezom", rekao je Davies.

General Lord Dannat, bivši glavni zapovjednik britanske vojske, kazao je kako je slanje savjetnika u Benghazi "potpuno logičan daljnji korak da se ostvare legitimni ciljevi", te da, upkos kritikama, Britanija treba široko tumačiti mandat UN-a kako bi se izbjegao kolaps misije.

U međuvremenu, britanski, francuski i danski avioni NATO-a proširili su ciljeve u Libiji i na satelitske komunikacijske sisteme, te na telefonske centrale, rekli su dužnosnici. Udari koji su izvedeni u protekla dva dana, predstavljaju jasan "pomak" u politici odabira ciljeva, dodali su.

Britanska podmornica HMS Trijumf, koja se vratila na Mediteran nakon snabdijevanja s raketama Tomahawk, u protekla je dva dana ispalila nekoliko krstarećih raketa na libijske komunikacijske ciljeve, navodi Guardian.

Oana Lungescu, glavna glasnogovornica NATO-a, rekla je na brifingu u Bruxellesu da je koalicija izvela više od 2,800 letova, 1.000 na sedmicu, od kojih su tokom polovice letova izvedeni napadi. NATO je 5. aprila od SAD-a preuzeo vođenje operacije nametanja UN-ove zone zabrane leta u Libiji.

Brigadni general Mark van Uhm, NATO-ov zapovjednik savezničkih operacija, opisao je situaciju na terenu u Libiji kao "fluidnu sa stalnim mjenama". Uništeni su bunkeri za municiju, radari, raketni lanseri, tenkovi i komunikacijska struktura, "ali ništa ne naznačuje" da Moammar Gaddafi ima namjeru raspustiti svoje snage.

General je rekao da je NATO u noći na utorak pogodio mobilne raketne lansere i oklopna vozila u blizini grada Misrate, dodajući kako se sa zračnim snagama ne mogu zaustaviti borbe u samom gradu. Pobunjenici su upozorili da bi opkoljena Misrata mogla pasti u ruke Gaddafijevih snaga u idućih nekoliko dana.