Svijet
0

Britanskim vojnicima prvi put se sudi za ratne zločine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sudija je u utorak razmatrao podnesak odbrane da li da odbaci ili izmijeni optužbe protiv sedmorice britanskih vojnika optuženih za zlostavljanje iračkih civila, u slučaju koji je dobio veliki publicitet i umrljao ugled britanske vojske optužbama za ratne zločine.

Vojnici su na suđenju zbog optužbi povezanih s devet iračkih zatvorenika, uključujući i hotelskog radnika koji je preminuo u pritvoru. Trojica vojnika su optužena za ratni zločin nečovječnog tretmana prema zatvorenicima, javio je AP.

Zatvorenici su navodno imali lisice na rukama, držani su na uzicama, lišavani su sna i držani su u stresnim položajima u izuzetnoj vrućini u britanskim vojnim kasarnama u blizini južnoga iračkog grada Basre u septembru 2003.

Očekuje se da sudija Stuartt McKinnon presudi o podnesku odbrane kako tužilac Julian Bevan nije uspio dokazati svoje tvrdnje i da preostale optužbe protiv optuženika treba odbaciti ili umanjiti. Predviđeno je da se saslušanje održi u vojnom objektu u Bulfordu, oko 150 km jugozapadno od Londona.

Vojni sud je privukao pažnju nacije jer se jedan od optuženih, kaplar Donalkd Payine (35) izjasnio krivim po optužbi za nečovječni tretman prema iračkim civilima, čineći ga prvim britanskim vojnikom ikada koji je priznao da je počinio ratni zločin.

Tužilac je tvrdio da je Iračanin Baha Mousa (26) umro nakon što je Payine kleknuo na njegova leđa da bi ga obuzdao. Payne je negirao dvije druge optužbe - ubistvo i ometanje pravde.

Payneovih šest sauoptuženika izjasnilo se nevinim po optužbama protiv njih - kaplar Wayne Ashley Crowcroft (22) i vojnik Darren Trevor Fallon (23) također su suočeni s optužbom za nečovječno ponašanje prema zatočenicima, što predstavlja ratni zločin po međunarodnom pravu. Četverica ostalih optuženih suočena su s blažim optužbama.