Svijet
0

Britanski turisti najviše izloženi neugodnostima u Španiji

FENA
U Španiji, koja predstavlja prvu svjetsku turističku destinaciju, Britanci u okviru godišnjih odmora dožive najviše neprilika, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Londonu.

Prema navodima Foreigne Officea najveći broj britanskih državljana uhapšen je, hospitaliziran ili silovan upravo u toj iberijskoj zemlji; Sjedinjene Države su druga zemlja po broju neugodnosti (uglavnom gubici pasoša) za britanske turiste, a Grčka - treća (tu najveći broj njih dospije u bolnicu - 840).

Prema podacima britanskog ministarstva, koji su obuhvatili period između aprila 2004. i marta 2005. godine, 1.663 Britanca uhapšena su u Španiji, dok ih je 1.137 hospitalizirano. U istom periodu prijavljeno je 41 silovanje, osam više nego u Grčkoj, koju godišnje posjeti svega tri miliona britanskih državljana.

Španiju godišnje posjeti 16 miliona Britanaca, a ta zemlja se također našla na čelu liste po broju izgubljenih britanskih pasoša (4.774), prenijele su agencije.

U izvještaju se precizira da je 18 posto žena u inozemstvu iskusilo "neugodne situacije" ili otvorene seksualne prijetnje, dok ih je 21 posto navelo da se za vrijeme odmora osjetilo izloženije opasnosti od silovanja ili seksualnih nasrtaja.

Spomenuti podaci Foreigne Officea predstavljeni su istovremeno s pokretanjem kampanje pod nazivom "Upoznajte prije nego što krenete", a koja ima za cilj bolju obaviještenost građana kako bi poduzeli mjere opreznosti prilikom putovanja u inozemstvo.

U izvještaju se navodi da razboljeti se, biti žrtva zločinca ili imati bilo koju nepriliku može biti dovoljno traumatično u bilo kojim okolnostima, ali se ukazuje i na to da pored incidenata koji se ne mogu izbjeći postoje i oni koji se, uz veću obaviještenost, mogu spriječiti.

Britanskim turistima se savjetuje da načine i nose također fotokopije pasoša, prouče lokalne zakone i odgovarajuće osiguraju uoči putovanja na odmor u inozemstvo.