Bizarne ideje iz II svjetskog rata
0

Britanski špijuni htjeli od Hitlera napraviti damu

Sarajevo-x.com
Za vrijeme Drugog svjetskog rata britanski su špijuni imali plan da u hranu Adolfa Hitlera stavljaju ženske hormone kako bi smanjili njegovu agresivnost.

Agenti su planirali tajno staviti doze estrogena u njegovu hranu da bi što više sličio svojoj mlađoj poslušnoj sestri Pauli, koja je radila kao sekretarica. Pojasnili su kako je estrogen izabran kao bezukusan i jer ima spor i suptilan učinak, što znači da bi nezapaženo prošao testere Hitlerove hrane.

Ideja da se Hitlera pretvori u damu bila je samo jedna od brojnih šašavih stvari koje su predlagane kako bi se zaustavio ovaj zločinac, navodi se u novoj knjizi Tajna oružja: Tehnologija, nauka i trka za dobijanjem Drugog svjetskog rata, profesora Univerziteta u Cardiffu Briana Forda. Drugi su predlagali posipanje nacističkih trupa ljepilom, kako bi ih se prikovalo za zemlju, dok je bilo i prijedloga da se bombe sakrivaju u konzervama voća za nacističke vojnike.

Međutim, koliko je plan s estrogenom bio ozbiljan svjedioči i činjenica da su britanski špijuni bili spremni za izvršenje ovog zadatka.

"Hitler je imao testere kojim je onemogućeno da mu se otrov podmetne u hranu. Spolni hormoni su, međutim, druga stvar. Njih se ne može tako lako otkriti u hrani", piše profesor Ford.

Ipak, nisu samo Britanci imali bizarne planove, nacisti su planirali otrovati kobasice, čokolade i Nescafu, u slučaju da izgube rat, kako bi ih pronašli saveznički vojnici.

Inače, Hitlerova sestra Paula je dobijala Hitlerovu finansijsku podršku sve do njegovog samoubistva 1945. Ispitivali su je američki agenti nakon rata, a potom je pustili. Umrla je 1960. godine. Fordova knjiga izlazi u prodaju 20. septembra, prenio je Daily Mail.