Govorio o prioritetima
38

Britanski šef diplomatije: Zapad se mora oduprijeti zlom Putinu i nikada ne odustati od toga

V. K.
David Cameron (Foto: EPA-EFE)
David Cameron (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron poručio je kako će za London rješavanje rata u Ukrajini ostati apsolutni prioritet.

U intervjuu za Politico Cameron je opisao rat u Ukrajini kao izazov za generaciju.

"Situacija je kao da sam ministar vanjskih poslova ili lider u Evropi iz tridesetih godina 20. stoljeća. Moramo smiriti Putina. Moramo se suprotstaviti zlu koje njegova invazija predstavlja", rekao je Cameron.

Poručio je i kako cijela Evropa mora i dalje činiti jednu stvar.

"Jedna stvar koju možemo da uradimo je da tokom ove godine pokažemo da Putin ne pobjeđuje", ističe šef britanske diplomatije.

Osvrnuvši se na rat u Gazi, Cameron je branio britanski stav da ne poziva na hitan prekid vatre.

"Mislim da to jednostavno ne bi funkcionisalo. Ako želite rješenje dvije države, ako želite održivi prekid vatre, ne možete tražiti od Izraelaca da rade na rješenju dvije države sa ljudima koji su pokrenuli sve 7. oktobra", pojasnio je.

Cameron je rekao i kako je duboko dirnut patnja obje strane.

"Bio sam na jugu Izraela i vidio rezultate onoga što se dogodilo 7. oktobra i pravi užas toga. Također sam slušao izjave britanskih zvaničnika kako izlaze iz Gaze i šta su vidjeli i iskusili. Znate, život je život. Duboko osjećam ovo, ali želim da znam kako da ovo privedemo kraju", zaključio je Cameron.