"Tajna dugog braka"
0

Britanski ministar se izvinio zbog šale o svojoj supruzi, rekao da joj daje drogu za silovanje

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar unutrašnjih poslova James Cleverly izvinio se u nedjelju nakon svoje neprimjerene šale o svojoj supruzi. On je ranije rekao da dodaje u piće svoje supruge sedativ koji je poznat po tome da se koristi kao droga u slučajevima silovanja.

Medij Sunday Mirror objavio je da se Cleverly, jedan od najviših ministara u vladi premijera Rishija Sunaka, našalio se pred gostima na jednom događaju ovog mjeseca da "malo" droge u piću njegove supruge svake večeri "nije baš nezakonito".

Navodno je rekao da je tajna dugog braka u tome da vaš supružnik bude "neko ko je uvijek pod blagim sedativima tako da nikada ne može shvatiti da postoje bolji muškarci".

List također navodi da se to dogodilo istog dana kada je Cleverly, ministar koji nadzire provođenje zakona, najavio nove mjere za borbu protiv konzumiranja alkohola, uključujući izmjene zakona, piše Reuters.

"U onome što se smatralo privatnim razgovorom, James, ministar unutrašnjih poslova, iznio je ono što je očigledno trebalo da bude ironična šala - zbog čega se izvinjava", rekao je glasnogovornik Cleverlyja u izjavi.

Fawcett Societt, dobrotvorna organizacija za prava žena, pozvala ga je da podnese ostavku, dok je britanska opoziciona Laburistička partija rekla da su Cleverlyjeve izjave nevjerovatne.

"Dodavanje droge je ozbiljan i razoran zločin. Zaista je nevjerovatno da ministar unutrašnjih poslova zadužen za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama može misliti da je u redu zbijati ovakve šale. Kako mu žrtve mogu vjerovati da će ozbiljno shvatiti ovaj podli zločin?", rekla je zastupnica laburista Yvette Cooper na društvenoj mreži X.