Svijet
0

Britanski ministar odbrane Liam Fox podnio ostavku

SRNA
Liam Fox (Foto: Reuters)
Liam Fox (Foto: Reuters)
Britanski ministar odbrane Liam Fox podnio je danas ostavku nakon što je bio kritikovan zbog bliskog prijateljstva sa biznismenom koji je bio njegov nezvanični savjetnik.

Mediji su ove sedmice intenzivno izvještavali o odnosu između Foxa i njegovog kuma Adama Werritty. Njih dvojica su se često sastajali, a Veriti se lažno predstavljao kao ministrov savjetnik.

Ova situacija nanijela je štetu Foxovom ugledu, a pokrenuta je i zvanična istraga o sukobu interesa, čiji će rezultati biti poznati za nekoliko dana.

U javnost je izašla informacija o tome da je Werritty bio u Foxovoj pratnju na 18 ministrovih putovanja u inostranstvo, iako nije imao nikakvu zvaničnu ulogu.

Fox je, podnoseći ostavku, saopštio da je "greškom dozvolio da granica između njegovih ličnih interesa i aktivnosti u Vladi postane nejasna".

"Uvijek sam govorio da državni interes mora da bude ispred ličnih interesa. Za mene moraju da važe standardi koje sam sam postavio. Zato sam odlučio da, uz mnogo žaljenja, podnesem ostavku na funkciju ministra odbrane", saopštio je Fox.