Svijet
0

Britanska štampa: Sukob ruskih oligarha

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Boris Berzovski, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i kontroverzni biznismen, koji je navodno posredno bio umiješan i u smrt bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, podnio je tužbu protiv vlasnika nogometnog kluba "Chelsea" Romana Abramoviča zbog navodnih prijetnji i maltretiranja, što mu je, kako navodi, donijelo i velike finansijske gubitke.

Britanski dnevnici su za vikend objavili kako Berezovski tvrdi da mu je Abramovič prijetio konfiskacijom poslovne imovine u Rusiji i primoravao ga da mu proda dionice u kompanijama Sibnjeft i Rusal za mnogo manje od njihove tržišne vrijednosti.

Abramovič mu je, navodi Berezovski, u pregovorima o spornoj transakciji nudio i da izdjejstvuje oslobađanje jednoga od njegovih saradnika iz zatvora u Rusiji.

Bivši poslovni partneri već dugo vremena su u sporu, a Abramovič je, kako navodi štampa, u međuvremenu postao blizak Kremlju, i u jednom trenutku preuzeo funkciju guvernera regije Kamčatka.

Berezovski se u Ujedinjenom Kraljevstvu nalazi od 2000. godine, gdje je zatražio politički azil, navode listovi.

Nijedan od dvojice biznismena nije se lično pojavio na sudu, a Abramovičev advokat je odbacio optužbe kao "besmislenu namještaljku".