Svijet
0

Britanska štampa o izborima u Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi londonski dnevnici izvještavaju u ponedjeljak o izborima u Rusiji navodeći da je Jedinstvena Rusija pred uvjerljivom pobjedom na izborima, ali i kako je taj trijumf, po jedinstvenoj ocjeni britanske štampe, ostvaren više nego sumnjivim metodima.

The Guardian javlja o "zaplašivanju" i "prljavim trikovima" te milionima Rusa koji su prinuđeni da idu na biračka mjesta i glasaju za stranku Vladimira Putina.

Financial Times izvještava o autobusima punih birača koji su organizirano glasali na više biračkih mjesta.

Izvještavajući o državnoj kontroli nad medijima i pritiscima na opoziciju tokom predizborne kampanje, Daily Telegraph piše o "fantomskoj demokratiji" i "najnepoštenijim izborima u Rusiji" još od raspada Sovjetskog saveza.

List dodaje da iako ovi izbori neće imati međunarodni legitimitet, većina Rusa zaista podržava predsjednika Putina zbog boljega životnog standarda ali i strogo cenzuriranih medija.

Cilj je ovakve kampanje vlasti, po općoj ocjeni, da Vladimir Putin ostane najuticajniji čovjek u Rusiji i kada u martu iduće godine ode s položaja predsjednika zemlje.

The Times u uredničkom komentaru piše da se radi o "parodiji demokratije" u "režiji obavještajnih službi i kooperativnih poslovnih ljudi koje je Putin uveo u Kremlj".

"Cilj je da se Putinu obezbijedi moralni mandat da ostane na vlasti uprkos ustavnom ograničenju od maksimalno dva uzastopna predsjednička mandata", piše ovaj list.

"Kojim god metodom on odabere da to učini - promjenom ustava ili stvaranjem sasvim novog položaja za sebe – bit će to loše za svijet", piše Times.

"Putin već živi u centru deprimirajućega sovjetskog kulta ličnosti koji ne trpi parlamentarni nadzor ili sumnju u odluke lidera o pitanjima kao što su Kosovo i iranski nuklearni program. Zato postoji opasnost da će što duže bude na vlasti, Putin dobijati sve gore savjete i postajati sve izoliraniji", završava Times.

The Independent opisuje izbore kao vježbu "nepovjerenja u narod".

"Tužna istina je da bi Jedinstvena Rusija dobila ove izbore i bez kršenja pravila. Kao što je to isuviše često bio slučaj u ruskoj historiji, i sadašnji lideri te zemlje strahuju od naroda", piše list.

"S obzirom na veću stabilnost i prosperitet nego prije četiri godine, biračima se moglo vjerovati da će glasati rukovodeći se debljinom svog novčanika ako ne baš i pretjeranim oduševljenjem", konstatira Independent.