Inspiracija za mnoge
74

Britanka pet puta pobijedila rak, liječena je i relativno novom terapijom

A. L.
Britanka Natalie Yates-Bolton pet puta je preživjela rak i kaže da se osjeća "zaista sretnom" u poređenju sa porodicom i prijateljima koji "nisu dobili pet šansi" koje je ona imala.
Baka koja ima dvoje djece liječena je četiri puta od Hodgkinovog limfoma, a imala je i rak dojke. Ova 57-godišnjakinja je imala 11 operacija, 30 sesija hemoterapije i 55 krugova radioterapije.

Predavačici medicinskim sestrama na Univerzitetu Salford rečeno je da više nema rak nakon što se od njega liječila šest godina.

Doktori u bolnici Christie u Manchesteru rekli su da su oduševljeni njenim napretkom na novoj vrsti lijeka zvanom palbociklib (Ibrance), jer svi snimci pokazuju da je rak nestao.

"Ako bi neko ko nije znao moju priču čuo da sam imala rak pet puta, mogli bi pomisliti da sam bila nesretna. Ali, ja to gledam na drugi način - imala sam zaista sreće jer imam članove porodice i prijatelje koji nisu imali sreće kao ja i nisu imali pet šansi koje sam ja imala da dobijem pozitivan ishod liječenja", rekla je, piše BBC.

Kako je dodala, prije šest godina osjetila je da joj ponestaje opcija za liječenje, ali da je onda "ovaj novi lijek" postao dostupan.

Yates-Bolton bila je 22-godišnja studentica na Univerzitetu Surrey kada joj je prvi put dijagnosticiran Hodgkinov limfom, koji pokazuje da bijela krvna zrnca nazvana limfociti rastu van kontrole.

Nastavila je školovanje za diplomu medicinske sestre i radila na zahtjevnom neurološkom odjeljenju dok je bila na radioterapiji.

Kasnije u životu, limfom se vratio još tri puta prije nego što ga se potpuno rješila, a nakon toga joj je operacijom uklonjena i kvržica raka.

Yates-Bolton, koja živi u Chaddertonu, u blizini Oldhama, rekla je da je odlučna da uživa u druženju sa suprugom Garyjem i kćerkama Lucy i Indijom.

Takođe, postavlja sebi nove izazove u vježbanju. Do danas je odradila šest maratona, tri ultramaratona i tri triatlona.

"Ja sam živi dokaz da možete obnoviti svoj život nakon tretmana i proći kroz njega jači i više cijeniti život", kazala je.

Doktor Sacha Howell, konsultant onkolog koji je bio doktor Yates-Bolton od 2009. godine, rekao je:

"Natalie je do sada imala 75 ciklusa palbocikliba. Bila je to relativno nova terapija kada je počela s njom prije šest godina, ali sada je postala uobičajena terapija za neke pacijente. Ona je izuzetna i inspirativna dama koja vodi pun i aktivan život uprkos raku", kazao je.

Profesor Peter Johnson, nacionalni klinički direktor NHS-a za rak, rekao je da se "relativno novi tretman" daje pacijentima sa sekundarnim rakom dojke nakon što je pomogao "stotinama drugih ljudi poput Natalie".