Svijet
7

Britanija traži od svojih državljana da napuste Tunis

FENA
Od svih britanskih državljana zatraženo je da napuste Tunis jer je novi teroristički napad "krajnje vjerovatan", izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Hammond je kazao da nema nagovještaja "konkretne i trenutne prijetnje" ali je naglasio da je Foreign Office upozorio protiv svih putovanja u tu zemlju bez prijeke potrebe.

Procjenjuje se da je do 3.000 britanskih turista trenutno u Tunisu i da je u toj zemlji nekoliko stotina Britanaca kao mještana.

Trideset od 38 turista ubijenih u napadu u Tunisu prošlog mjeseca bili su Britanci.

Od Britanaca koji su trenutno u Tunisu zatraženo je da kontaktiraju svoje turoperatere kako bi isplanirali povratak u zemlju, dok je onima koji su stigli o vlastitom aranžmanu savjetovano da se vrate komercijalnim letovima.

"Iako nemamo nikakvih informacija koje ukazuju na konkretnu i trenutnu prijetnju, od napada u Sousseu obavještajna i slika prijetnje značajno se razvila što nas navodi na mišljenje da je novi teroristički napad krajnje vjerovatan", izjavio je Hammond.

"Foreign Office u bliskom je kontaktu s turoperaterima koji sada prave aranžmane da vrate svoje mušterije kućama što je ranije moguće", dodao je šef britanske diplomatije, prenosi BBC.