Oštri zakoni u Dubaiju
0

Britancima prijeti zatvor jer su se ljubili u javnosti

Sarajevo-x.com
Britanci Ayman Najafi (24) i njegova djevojka Charlotte Adams (25) morat će čekati do 4. aprila kako bi saznali hoće li ići u zatvor jer su se ljubili u javnosti u Dubaiju. Oni su se žalili na činjenicu da im je sud bio odredio jednomjesečni pritvor, ali sad ne mogu napustiti zemlju dok se ne odluči hoće li biti kažnjeni zatvorom.

Par je uhapšen u novembru prošle godine, nakon što su prijavljeni da su se ljubili nakon večere u restoranu hotela, kršeći time striktne zakone pristojnosti koji vladaju u Dubaiju.

Najafi, koji radi u Dubaiju i Adams, turistkinja, pojavili su se na sudu prošle sedmice.

Njihov slučaj je treći u zadnje dvije godine u kojima su Britanci prekršili zakone pristojnosti u ovom emiratu. Sudiji je predočena žalba jedne majke iz Emirata koja se požalila policiji kako je njeno dijete vidjelo poljubac Aymana i Charlotte.

Najafi je tvrdio da je Charlotte poljubio samo prijateljski, u obraz.

"Nije bilo ljubljenja u usta. To je bio samo normalan pozdrav koji se ne smatra uvredljivim", rekao je sudu advokat para, Khalaf Al Hosani, ali njegov argument je sudija odbio.

Optuženima je bio određen jednomjesečni pritvor nakon kojeg slijedi deportacija, ali, kako su se žalili na kaznu, vlasti su im oduzeli pasoše i spriječili ih da napuste zemlju.

Charlotteina cimerka Jade Christa Williams je rekla Sky Newsu kako je riječ o velikom nesporazumu.

"Charlotte uopće nije bila neučtiva prema zakonima Dubaija, jer ona u potpunosti razumije njihovu kulturu," rekla je ona, dodajući da se nada da će njena prijateljica što prije stići kući.

I iz Aymanove porodice ističu kako je on u Dubaiju već 18 mjeseci, te da nikad nije imao probleme i da poštuje zakone.

Adel Darwish iz magazina Middle East je rekao za Sky News da policija obično toleriše ovakvo ponašanje. Istakao je kako oštra reakcija na "sitno" kršenje zakona može udaljiti turiste od Dubaija, što nikome nije u interesu.