The Guardian
0

Britanci u penziju sa 70 godina?

FENA
David Cameroon
David Cameroon
Vlada Davida Camerona ima za cilj da se starosna granica za odlazak u penziju pomjeri na 66 godina već od 2016., kako bi u narednim decenijama stigla i do 70 godina.

Londonski The Guardian u članku objavljenom u petak navodi da se za osobe ženskog pola rođene 1981. godine u Velikoj Britaniji očekuje da žive u prosjeku do 89 i po godina, dok bi ta granica za muškarce iznosila preko 86 godina.

List u redakcijskom komentaru podsjeća kako je lider Laburističke partije, Neil Kinnock, svojevremeno upozoravao glasače da pod vladom Margaret Thatcher "ne smiju da budu obični, mladi ljudi i da ne smiju da se razbole".

Oni koji su neprijatelji danas vladajuće koalicije u Britaniji između konzervativaca i liberalnih demokrata možda će se ponovo prisjetiti ovih Kinnockovih riječi, ali nikome neće pasti na pamet da se pridržave one njegove "ostarite što prije" - i to zbog plana da se, kako tvrde sindikati, "radi dok se ne crkne".

Guardian zaključuje da plan vlade za pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju prijeti najslabijima, koji bi mogli da popadaju preko te opasne ivice.