Svijet
0

Britanci se danas zvanično povlače iz Iraka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanske snage u utorak će početi zvanično povlačenje iz Iraka kada vodeći britanski general u zemlji preda ovlasti američkom generalu.

Generalmajor Andy Salmon predat će ovlasti nad budućom Multinacionalnom divizijom Jug američkom generalmajoru Michaelu Oatesu.

Većina britanskih vojnika će napustiti Irak do 31. maja, datuma zvaničnog okončanja borbenih operacija. Oko 400 vojnika će ostati u zemlji otada, ili u ulogama u štabovima ili u obuci iračke vojske.

Generalmajor Salmon izjavio je da je mnogo ostvareno tokom proteklih šest godina.

  • Pomogli smo u uspostavi sigurnosti, postavili smo uslove za društveni i ekonomski razvoj i mislim da možemo otići uzdignute glave, izjavio je on za BBC.

Američka uloga u južnom Iraku bit će neznatno drugačija, usmjeravajući se uglavnom na obuku iračke policije i držanje otvorenom trase snabdijevanja između juga zemlje i Bagdada.

Dopisnica BBC-a Caroline Wyatt tvrdi kako je prisustvo američkih vojnika sada uočljivo u Basri, dok britanski vojnici predaju brojne zgrade i dužnosti u vojnom kampu nakon šest godina provedenih u Iraku.

Potpukovnik A.J. Johnson, Amerikanac koji preuzima dužnost oficira za vezu s iračkom vojskom u Centru za operacije u Basri, izjavio je, međutim, da neće biti mnogo razlike u američkom pristupu u Basri - što znači veće prisustvo iračke vojske i policije na ulicama grada.

  • U krajnjoj liniji cilj je da se osigura bezbolna tranzicija, da se ne stvori opći utisak da je američka vojska ovdje prisutna i da radi drugačije stvari nego Britanci dok su bili ovdje, izjavio je Johnson za BBC.

Amerikanci će također smanjiti svoje prisustvo, dok bi dvije brigade trebale napustiti pokrajinu Al-Anbar, nekada glavno utočište al-Qaide u Iraku.

Većina američkih vojnika, ipak, ne bi trebala napustiti zemlju do kraja 2011.