Sprečavanje migracija
2

Britanci dodatno pooštravaju vizni režim: Studenti više neće moći dovoditi članove porodica

V. K.
Britanski "Home Office" muku muči sa migrantima (Foto: EPA-EFE)
Britanski "Home Office" muku muči sa migrantima (Foto: EPA-EFE)
Vlada Velike Britanije, u cilju rješavanju problema migracija, nametnula je nova ograničenja koja se odnose na vizni režim, a pravila će se naročito odnositi na izdavanje studentskih viza.
Naime, prema najavi vlade, studenti iz inostranstva koji dođu u Veliku Britaniju više neće moći dovoditi i članove porodice, osim u određenim uslovima.

Ove mjere, koje će stupiti na snagu u januaru 2024. godine, uključuju i pravilo kojim će se ukinuti mogućnost prebacivanja sa studentske na radnu vizu prije završetka studija što je do sada često bio slučaj.

"Tokom 2022. godine izdato je oko 136.000 viza za članove porodica studenata. Ovaj broj 2019. godine iznosio je 16.000. Svjedoci smo neviđenog povećanja broja studentskih viza za tzv. izdržavanej osobe. Vrijeme je da se to ograniči", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman.

Povodom novih mjera oglasila se i ministrica obrazovanja Gillian Keegan koja je rekla da Velika Britanija i dalje privlači veliki broj najboljih studenata što doprinosi kako univerzitetima tako i ekonomiji i izgradnji globalnih odnosa.

"Međutim, broj članova porodica koje studenti dovode u Veliku Britaniju značajno je porastao. Tačno je da poduzimamo mjere za smanjenje ovog broja zadržavajući pritom posvećenost našoj međunarodnoj obrazovnoj strategiji kojom se nastavlja obogaćivati obrazovni sektor u Velikoj Britaniji", rekla je Keegan.

Pored ovih mjera, Velika Britanija godinama predstavlja državu koja ima izuzetno stroga pravila kada je riječ o izdavanju viza. Kada je riječ o izdavanju studentskih viza, procedura je nešto lakša u odnosu na izdavanje radnih viza za koje je potrebno ispuniti niz finansijskih i drugih uslova.