Svijet
0

Brisel preporučuje ukidanje viza za kratki boravak za Ukrajinu, Gruziju i Kosovo

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska komisija je u petak preporučila ukidanje viza za kratki boravak u EU-u za državljane Ukrajine, Gruzije i Kosova, rekao je njen predsjednik Jean-Claude Juncker.

"Komisija je također jutros predložila Vijeću (koje predstavlja 28 država članica EU-a) da brzo donese odluku u pogledu liberalizacije viza za tri zemlje", rekao je Juncker nakon evropskog samita u Briselu.

Slobodno kretanje prema EU-u za boravak manje od tri mjeseca je mjera koja Ukrajina, Gruzija i Kosovo očekuju mjesecima.

Ove tri zemlje imaju složene odnose s Rusijom, koji su zahladnjeli s evropskim liderima nakon sankcija poduzetih protiv sektora ruske ekonomije u okviru ukrajinskog sukoba.

U sukobu na istoku Ukrajine sa proruskim separatistima poginulo je više od 9.000 ljudi od marta 2014. godine

Osim toga, napetosti oko separatističkih republika Abhazije i sjeverne Osetije su eskalirale u kratak rat između Gruzije i Rusije u augustu 2008. godine.

Konačno, Moskva odbija da prizna nezavisnost proglašenu 2008. godine od Kosova, bivše srpske pokrajine većinski naseljenom Albancima.

U slučaju Kosova, Evropska komisija bi trebalo još da traži nekoliko korekcija prije pokretanja procedure, precizirao je jedan evropski izvor za novinsku agenciju AFP.

Evropski izvršilac će podnijeti početkom 2016. godine svoje zakonske prijedloge za ukidanje viza za kratki boravak za tri zemlje, koji moraju biti odobreni od Evropskog parlamenta.