Svijet
1

Breivik sud koristi za propagandu kao i Milošević u Haagu

FENA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik, norveški monstrum koji je u dva odvojena napada prošlog ljeta ubio 77 osoba u Oslu i na ostrvu Utoya, ne prestaje da zapanjuje javnost bezosjećajnošću koju pokazuje na suđenju. Agencija AP nalazi vezu između Slobodana Miloševića i njegovog korišćenja prenosa iz Haškog tribunala za odbranu politike iz 90-ih godina i Breivikove želje da promoviše ekstremne stavove na suđenju u Oslu.

Stručnjaci smatraju da bi davanje ovolikog publiciteta procesu protiv Breivika gdje ubicu slikaju kako šalje ultradesničarske pozdrave i bez trunke samilosti priča o tome kako je izvršio masakr, moglo da pobudi druge antimuslimanski nastrojene ekstremiste da ponove njegov zločin.

"Treba svakako uzeti u obzir mogućnost "širenja zaraze", tvrdi Brigitte Nacos, profesorica američkog Univerziteta Kolumbija koja proučava terorizam i masovne medije.

Pukovnik Zbignjev Mušinski, šef poljskog Centra za borbu protiv terorizma, kaže da sigurnosni eksperti vjeruju da je već bilo činova nasilja inspirisanih Breivikom, poput ubistva dvojice afričkih imigranata koje je krajem prošle godine počinio italijanski ekstremista.

"Uvijek postoji potencijalna opasnost da neko ko nije bio izložen ekstremističkoj propagandi postane zainteresovan za nju i upusti se u aktivnosti suprotne zakonu", smatra Mušinski.

Saradnica AP-a u Varšavi podsjeća na to da je Milošević, kada je poslan u Haag zbog ratnih zločina, pokušao da iskoristi međunarodni sud kao pozornicu za odbranu politike koja je vodila ratovima na Balkanu i time pobudi pažnju nacionalista u Srbiji.

Haški tribunal je više puta zatvarao suđenje za javnost kada bi Milošević upao u vatru tokom izlaganja, uprkos tome što, kako primećuje AP, njegove riječi nisu više imale mnogo uticaja na političku situaciju u Srbiji.