Snimak trebao poslati medijima
0

Breivik je najvjerovatnije snimao ubijanje svojih žrtava

Sarajevo-x.com
Breivik
Breivik
Anders Behring Breivik terorista iz Norveške koji je u toj zemlji počinio dva odvojena napada, najvjerovatnije je snimao ubijanje nevinih ljudi. Breivik je počinio stravična ubistva aktiviranjem automobil bombe ispred zgrade vlade u Oslu i na otoku Utoya gdje je pucao u podmladak Laburističke stranke.

Christian Hatlo, policijski tužilac iz Osla kaže kako je Breivik najvjerovatnije zabilježio 72 minute svog krvavog pohoda na otoku Utoya, samo nekoliko sati poslije aktiviranja automobil bombe u blizini zgrade vlade u glavnom gradu Norveške.

"Imamo informacije koje govore da je sve snimao, a one su otkrivene u njegovom manifestu. I iskazi u ranijim ispitivanjima ukazuju na to da je imao kameru", rekao je Hatlo za Sky News.

Ovaj desničarski ekstremista koji je počinio stravična ubistva 22. jula je napisao u svom manifestu od 1.500 strana, kako namjerava snimke poslati medijima.

Hatlo je izjavio da policija nije utvrdila da li se Breivikova kamera nalazi na malom otoku Tyrifjorden gdje su i stotine računara, kamera i mobitela peonađeni nakon napada na Utoyu.