Svijet
0

Brazil, Rusija, Indija i Kina sklapaju ekonomsko i političko savezništvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnik The Times piše u petak da Brazil, Rusija, Indija i Kina danas sklapaju ekonomsko ali i političko savezništvo.

Formalni dnevni red sastanka njihovih šefova diplomatija, koji se održava u Jekaterinburgu, manje je međutim značajan od same činjenice da je Kremlj postigao politički uspjeh time što je organizirao razgovore na visokom nivou četiriju zemalja s ogromnim prirodnim resursima, ali različitim interesima.

Politički analitičari napominju i da se iza svega toga ustvari krije odgovor na politiku Washingtona, odnosno na signale da Rusija više nije dobrodošla u Grupi osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8).

Naime, republikanski predsjednički kandidat John McCain pozvao je da se Rusija izbaci iz G-8 tvrdeći da ne ispunjava demokratske kriterije i predložio da se njezino mjesto ponudi Indiji ili Brazilu.

Iako je zajednička karakteristika spomenute četiri zemlje prije svega njihov ogroman ekonomski potencijal, u četvrtak su geopolitička pitanja izbila u prvi plan kada su se ministri vanjskih poslova Kine i Indije pridružili pozivima Rusije za održavanje novih pregovora između Srbije i Kosova.

Rusija je, piše u Timesu, tako pronašla zajednički jezik s Kinom i Indijom, zemljama koje također imaju problema sa separatističkim pokretima.