Svijet
0

Bradley Manning žrtva okrutnog i nehumanog tretmana

SRNA
Bradley Manning
Bradley Manning
Specijalni izvjestilac UN za slučajeve mučenja Juan Mendez formalno je optužio je američku vladu za nehuman, okrutan i ponižavajući tretman vojnika Bradleyja Manning, koji je skoro godinu dana u samici, osumnjičen da je bio glavni izvor sajta WikiLeaks, piše danas Guardian.

Mendez je završio 14-mjesečnu istragu tretmana Manninga od hapšenja ovog vojnika u američkoj vojnoj bazi u maju 2010. godiune.

On je rekao da je američka vojska kriva za okrutan i nehuman tretman i da Manninga drže 23 sata u samici tokom 11 mjeseci u uslovima koji se mogu opisati kao mučenje.

"Primjena strogih kaznenih uslova zatvora nad nekim koji nije proglašen krivim za bilo koji zločin predstavlja kršenje njegovog psihološkog i fizičkog integriteta kao i pretpostavke njegove nevinosti", kaže Mendez.

Nalazi o okrutnom i nehumanom tretmanu objavljeni su kao dodatak izvještaju specijalnog izvjestioca generalnoj skupštini UN o promovisanju i zaštiti ljudskih prava.

Očekuje se da će ovaj nalaz izazvati kritike na račun tretmana Manninga u rukama američke vlade uoči suđenja pred vojnim sudom kasnije tokom godine.

Manning (24) uhapšen je 29. maja 2010. u bazi Hamer kod Bagdada, gdje je radio kao obavještajni analitičar.
Manning je optužen po 22 tačke optužnice, uključujući pomaganje neprijatelju odavanjem dražvnih tajni sajtu WikiLeaks.

"Mogu da zaključim da je 11 mjeseci u uslovima ćelije predstavlja najmanje okrutan, nehuman i degradirajući tretman i kršenje člana 16 konvencije protiv torture", rekao je listu Guardian Mendez, koji je vodi kancelariju koja istražuje slučajeve torture širom svijeta.

Manning je prvobitno bio zatvoren tri mjeseca u logoru Arifdžan u Kuvajtu, a zatim prebačen u julu 2010. u bazu marinaca Quantico u Virginiji.

Tu je držan osam mjeseci u uslovima koji su izazvali osudu, uključujući samicu 23 sata dnevno, a noću su ga skidali do gola.

U svom pismu američkoj vladi 30. decembra 2010. Mendez je rekao da je produženi period izolacije u samici uveden "kako bi ga natjerali na saradnju sa vlastima i kako bi optužio još nekoga za saradnju".

Poznato je da američko Ministarstvo pravosuđa razmatra da podigne optužnicu protiv Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa.
Američka misija u UN u Ženevi odgovorila je Mendezu 27. januara 2011, rekavši da je vlada "posvećena zaštiti ljudskih prava u zemlji i šire  i cijeni  rad specijalnog izvjestioca".

U pismu od 19. maja 2011. godine pravni savjetnik Pentagona rekao je Mendezu da je zadovoljan njegovim tretmanom u bazi Quantico.

 "Iako je vojnik Manning klasifikovan kao pritvorenik visokog ranga on je imao istu zasebnu ćeliju kao i svi drugi pritvorenici", navodi se u pismu.

Međutim, ovi argumenti nisu impresionirali izvjestioca.

Mendez je naglasio da je "izolacija u ćeliji teška mjera koja može izazvati ozbiljne psihološke i fizičke efekte. U zavisnosti od primjene, uslova, dužine trajanja, posljedica i drugih okolnosti izolacija u samici može se okarakterisati kao kršenje člana sedam međunarodne konvencije o građanskimi političkim pravima", kaže Mendez.
SAD pokušale su da opravdaju samicu kao "prevenciju od nanošenja povreda", iako nije precizirano kog tipa.

Mendez je rekao Guardianu da on nije mogao da donese konačan zaključak o tome da li je Manning mučen, jer mu američka vojska nikako ne dopušta da intervjuiše i vidi zatvorenika pod prihvatljivim okolnostima.