Moskva
0

Božićnim liturgijama prisustvovalo više od 85.000 vjernika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, održao je u srijedu navečer božićnu liturgiju u crkvi Hrista spasitelja, kojoj je prisustvovalo oko 6.000 vjernika, među kojima i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Patrijarh Kiril i Medvedev su poslije liturgije razmjenili božićne poklone - predsjednik je dobio četvorotomno izdanje djela ruskih pisaca i pjesnika od 14. do 20. stoljeća, a patrijarh savremeno, rukom pisano izdanje Novog zavjeta.

Službu je uživo prenosilo 16 ruskih televizijskih kanala, javio je Itar-Tass.

Istovremeno, liturgijama u 256 moskovskih crkvi i manastira prisustvovalo je više od 85.000 vjernika, saopćila je u četvrtak gradska policija.

"Svi vjerski događaji protekli su bez ikakvih incidenata", rekao je predstavnik moskovske policije za odnose s javnošću Anatolij Lastovecki.

Službe u moskovskim crkvama održane su pod pojačanim mjerama sigurnosti. Specijalne jedinice policije unaprijed su provjerile sve objekte, ispred kojih su tokom službe dežurali policajci.

Ruski premijer Vladimir Putin prisustovao je božićnom bogosluženju u crkvi svetih mučenika Aleksandra i Antonine u selu Selišče, kod Kostrome, povijesnom gradu u centralnoj Rusiji.

Ruska pravoslavna crkva slavi Božić 7. januara. Tradicija proslave Božića prekinuta je poslije revolucije 1917. godine, a obnovljena 1992. godine poslije raspada Sovjetskog saveza, podsjeća Tanjug.